Vrei sa faci o recomandare?

Chiar daca recomandarea unui prieten sau a unei cunostinte pentru un anumit post poate parea un favor in competitia de pe piata muncii, este foarte important sa te gandesti cu atentie inainte de a-l recomanda catre cineva din reteaua ta profesionala. Daca la locul de munca, acesta nu se va ridica la asteptarile angajatorului iti va putea fi afectata credibilitatea, imaginea si pot aparea, implicit, deteriorari in relatia cu angajatorul.

Inainte de a face o recomandare este bine sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

Cat de bine cunosti persoana pe care o recomanzi?

Recomandarea unei persoane pe care abia ai cunoscut-o sau cu care nu ai mai vorbit de cativa ani poate fi riscanta. Inainte de a face recomandarea evalueaza cu atentie ceea ce stii despre persoana respectiva si cum se comporta aceasta in mediul de munca.

Care este istoricul ei profesional?

Daca nu ai lucrat niciodata cu persoana pe care urmeaza sa o recomanzi este indicat sa faci cercetari cu privire la istoricul ei profesioanal. Incearca sa fii cat mai obiectiv inainte sa iei o decizie. Mai mult, gandeste-te daca prietenul tau va avea o reputatie negativa la locul de munca, in ce masura acest lucru te poate afecta pe tine.

Esti dispus sa garantezi pentru aceasta persoana?

Daca te gandesti sa recomanzi persoana angajatorului tau actual este foarte important sa stii ce poti sa garantezi pentru ea. Este de inteles ca empatizezi cu cineva care se afla in cautarea unui loc de munca, dar o raspundere formala in fata propriului angajator este o decizie serioasa. Daca nu esti foarte sigur cu privire la persoana pe care vrei sa o prezinti ar fi bine sa oferi doar informatiile de contact (numar de telefon, adresa de e-mail) insa cu percizarea sa nu se mentioneze numele tau.

Fa predictii cu privire la propriile relatii de lucru

Inainte de a face recomandarea gandeste-te cum vor vor evolua relatiile tale de munca. De exemplu, daca prietenul tau se angajeaza in compania unde lucrezi si daca vei fi superiorul acestuia trebuie sa vezi daca te vei simti confortabil cu noile roluri. Daca stii ca prietenul tau obisnuieste sa barfeasca ar fi bine sa-l tii departe de seful tau.

Inainte de a face orice recomandare este esential sa-ti raspunzi la cele doua intrebari: “Cat de bine cunoasc eu aceasta persoana?” si “In ce fel imi poate afecta cariera daca voi lucra cu aceasta persoana?”

Daca ai raspunsurile sincere si stii ce iti asumi, poti sa faci recomandarea.

Iti doresc succes,

Iulia Campean

PSIHOSELECT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × five =