Totul despre Curriculum Vitae

Curriculum Vitae este cartea ta de vizita care te recomanda pentru postul dorit. El trebuie sa te reprezinte pe tine, este istoria ta personala cu experienta ta educationala si profesionala pe care ai dobandit-o de-a lungul vietii. De aceea un CV ar trebui sa-ti reprezinte cel mai bine personalitatea, abilitatile si calitatile personale. Pentru ca este un produs pe care il promovezi si urmeaza sa-l vinzi trebuie sa-i acorzi o importanta maxima. El face reclama competentelor si aptitudinilor tale.

Trebuie insa sa fii constient ca un CV nu iti va asigura obtinerea slujbei dorite. Insa este documentul pe baza caruia vei fi selectat pentru un eventual interviu, unde va trebui sa sustii si sa vinzi cele scrise in CV pentru a demonstra faptul ca reprezinti candidatul ideal pentru slujba respectiva. Trebuie sa te gandesti la un CV ca la o promotie in care sa prezinti calitatile si realizarile tale profesionale, doar astfel vei demonstra valoarea ta.

De regula unui angajator ii sunt necesare aproximativ 30 de secunde pentru a-si face o imagine de ansamblu asupra ta. Daca ai reusit sa-i atragi atentia atunci CV-ul tau poate continua selectia, daca nu, va ajunge in teancul CV-urilor nesatisfacatoare. CV-ul tau trebuie sa convinga prin informatii relevante si potential. Si desi un CV trebuie sa fie foarte personal, in acelasi timp el trebuie sa respecte anumite reguli bine definite. Un bun CV trebuie sa oglindeasca imaginea ta cat mai bine. Un CV nu poate spune totul despre tine insa trebuie sa spuna intotdeauna numai adevarul. Sectiunile care nu trebuie sa lipseasca dintr-un CV sunt: – DATE PERSONALE – OBIECTIV – STUDII – SPECIALIZARI SI ATESTATE – EXPERIENTA PROFESIONALA – CUNOSTINTE OPERARE P.C. – LIMBI STRAINE – ABILITATI/APTITUDINI – REFERINTE – HOBBY-URI/INTERESE.

Alege formatul de CV corespunzator. Principalele tipuri de CV sunt:

  • Cronologic
  • Functional
  • Combinat
  • Vizat
  • European
  • Proiect

Inainte ca persoana care face angajarile sa citeasca CV-ul, acesta trebuie sa treaca de testul-fulger (prima impresie) si anume de primele 3 – 4 secunde in care este privit, momente in care cititorul decide daca merita atentie. Din nefericire, abilitatile si realizarile nu sunt de ajuns – si ambalajul conteaza. Multi dintre cei mai capabili candidati nu trec de testul primei impresii datorita unor CV-uri prost construite si slab prezentate. Ipoteza de la care se porneste este ca, daca nu poti comunica cine esti intr-o modalitate care sa starneasca interesul si sa capteze atentia, atunci nu ai capacitatea de a te descurca intr-o piata a resurselor umane orientata pe comunicare.

Vei gasi pe site in zilele urmatoare, cate o descriere si cate un model pentru fiecare tip de Curriculum Vitae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 5 =