Cum sa ratezi o oportunitate de angajare

Cu siguranta ai primit macar o data un email cu unul din aceste subiecte: “Cele mai frecvente intrebari la un Interviu”,  “Cum poti obtine jobul dorit in urma interviului.”,  sfaturi peste sfaturi despre ce sa faci si ce sa nu faci intr-un interviu.

De la mine nu ai sa primesti astfel de sfaturi!

La finalul acestui articol, vei afla ce sa lasi acasa pentru a nu rata oportunitati, fie personale sau profesionale.

In cele ce urmeaza am sa-ti relatez o intamplare care va dezvalui de la sine ce nu trebuie sa iei cu tine la un interviu.

In urma cu un an, vroiam sa adaugam un nou membru in echipa noastra.

Avand in vedere ca suntem o companie de resurse umane care are ca obiectiv zilnic identificarea candidatilor potriviti pentru diversi client, recrutarea unui membru pentru echipa noastra parea floare la ureche.

Criteriile pentru acea pozitie erau de tip entry level, urmand sa ne ocupam indeaproape de formarea si dezvolarea profesionala a noului membru.

S-a dovedit ca e mai greu decat ne-am fi asteptat. Acea persoana urma sa lucreze cot la cot cu noi, sa se integreze si sa se adapteze foarte usor in echipa noastra, sa fie o persoana cu care sa rezonam, sa aiba valori similare, o atitudine pozitiva si sa fie concentrata pe rezolvarea de probleme, nu pe gasirea acestora.

Sorina a fost una dintre persoanele care au fost abordate in cadrul procesului de selectie, in legatura cu oportunitatea de a face parte din echipa noastra.

Dar asa cum de cele mai multe ori ne bazam pe experienta cand luam o decizie, de multe ori ne bazam si pe intuitie, iar intuitia ne-a spus ca Sorina nu este ceea ce cautam, cu toate ca indeplinea toate cerintele noastre cu privire la competentele pe care le detinea.

Asa cum facem cu fiecare candidat care ne trece pragul, ii oferisem si Sorinei un feedback in urma interviului si motivele pentru care am ales o alta persoana pentru echipa noastra.

Cu siguranta te intrebi care este motivul pentru care intuitia noastra ne-a spus ca  Sorina nu se potrivea pentru postul nostru si nu ma indoiesc ca imi vei confirma decizia.

Sorina ne-a trimis un email agresiv, pe care nu il voi reproduce, in care ne spunea ca si-ar fi dorit sa apeleze la noi pentru un coach pe cariera, dar si-a schimbat parerea despre noi pentru ca nu i-am oferit feedback-ul pe care il astepta si ne-a pus o intrebare: Ce nu e bine la profilul meu, incat m-a descalificat?

Ce raspuns i-am dat Sorinei?

In comunicarea cu tine, am simtit o amenintare in ceea ce te priveste, iar pentru noi e important ca persoana pe care o integram in organizatie sa lase la o parte frustrarile si amenintarile si sa se concentreze pe lucrurile pozitive. Cumva, emailul trimis de tine confirma intuitia noastra, si iti spun asta cu respect pentru tine, cu mentiunea ca asta am vazut noi la tine si ca este posibil sa fie doar o parere. Cred ca idea de coaching pe cariera nu rezolva motivul pentru care nu ai gasit inca jobul potrivit pentru tine!

In email-urile urmatoare am vazut o schimbare in atitudinea Sorinei, care ne-a surprins si pe noi…

Sorina ne-a multumit pentru feedback si ne-a asigurat ca a inteles motivele pentru care nu a fost aleasa dar era curioasa de ce credeam eu ca nu o va ajuta un coach pe cariera si care sunt motivele pentru care inca nu si-a gasit un job.

Am fost mai mult decat fericita cand i-am vazut deschiderea si am observat ca din acea agresivitate, atitudinea ei s-a imbunatatit si era pregatita sa accepte ca are o problema si sa se lase ajutata.

Ce am vazut noi la Sorina, i-am transmis si ei prin urmatorul email.

Exista o frustrare si o nemultumire a ta legata de ceva ce nu are legatura cu locul de munca sau interviurile la care participi. Tu stii mai bine ce este. Undeva in viata ta, ceva nu este sau nu a fost asa cum iti doresti sau iti doreai. Faptul acesta iese mult la suprafata si se simte printr-o energie agresiva, care este o reactie de aparare, dar angajatorii simt aceasta energie si se feresc de ea. Sa faci coaching pe cariera e ca si cum ai face masaj la picior cand te doare tare maseaua.

Poti sa stai putin si sa te gandesti ce iti doresti cu adevarat?

Cu siguranta nu te-ai asteptat la asta, de altfel nici Sorina, care a reusit sa inteleaga care era cu adevarat problema ei si ne-a dezvaluit-o si noua  in urmatorul email.

M-a surprins email-ul tau si m-a pus pe ganduri… Nu o sa te intreb cum ai reusit sa iti dai seama de toate aceste lucruri, dar pot sa-ti spun ca ai dreptate. Motivul frustrarii mele este mai exact visul meu, la care am renuntat acum multi ani iar acum e prea tarziu sa il implinesc. Am renuntat pentru ca nu am crezut suficient de mult in mine si mi-a fost teama de esec. Citind email-ul tau, am inteles motivele voastre si am inteles ce trebuie sa fac pe mai departe. Iti multumesc!

Lucrul ce trebuie lasat acasa pentru a nu rata oportunitati, este bagajul tau emotional, si am presimtirea ca nu te-ai asteptat sa fie acesta raspunsul.

Pentru a putea merge mai departe si pentru a-ti atinge obiectivele, este foarte important ca mai intai sa te asiguri ca esti impacat cu toate deciziile pe care le-ai luat de-a lungul vietii si ca nu vei lasa aceste decizii sa te tina pe loc.

Singurul lucru de care ai nevoie pentru a reusi in tot ceea ce iti propui, este sa fii sigur ca stii care iti sunt obiectivele, sa ai incredere in tine si absolut niciodata sa nu iti fie teama de esec!

 

Tu ce experienta ai avut la interviuri? Au fost pozitive sau negative? Lasa-ne un comentariu mai jos, pentru ca si altii sa se inspire din povestea ta.

 

Diana Belbe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 3 =