10 lucruri de evitat intr-un stagiu de internship

Internship-ul poate fi o experienta de invatare remarcabila, dar in acelasi timp poate sa iti strice reputatia daca nu te folosesti de el in mod adecvat. Iata 10 greseli pe care ar fi de preferat sa le eviti pentru a beneficia din plin de aceasta oportunitate unica de invatare.

1. A desconsidera o sarcina banala.Intr-un stagiu de internship vei primi cel mai probabil sarcini banale pe care le poti resimti ca fiind plictisitoare, cum ar fi copierea unor documente sau pregatirea unei cafele. Poate te intrebi ce asociere exista intre performanta in copierea documentelor si abilitatile tale de a realize munca pentru care te-ai specializat. Dar daca realizezi cu succes o sarcina plictisitoare, acorzi atentie detaliilor, urmezi instructiunile si iti pasa de calitatea muncii tale, vei fi insarcinat cu activitati mult mai interesante. Asadar este important sa incepi munca fiind hotarat sa realizezi cu bine toate sarcinile,chiar si pe cele care par sa nu ti se potriveasca.

2. Tinuta nepotrivita. Daca esti imbracat ca si cum ai merge la scoala, dai de inteles ca nu esti interest sa iti iei munca in serios. Asadar acorda atentie modului in care se imbraca angajatii companiei si copiaza acel nivel de formalitate. Slapi, abdomen expus si banda de sutien vizibila nu sunt potrivite intr-un birou.

3. Ignorarea culturii organizationale. Cultura organizatiei este forta invizibila care iti spune “cum functioneaza lucrurile in companie”. Poti sa o inveti prin observarea comportamentelor celorlalte persoane din birou. De exemplu, daca oamenii isi coboara vocea atunci cand vorbesc la telefon sau sunt punctuali mereu la intalniri, fa si tu acelasi lucru.

4. Familiaritate excesiva. Chiar si locurile de munca informale tind sa fie mai formale decat o atmosfera de camping si internii trebuie sa se adapteze acestei realitati. Evita sa iti pui picioarele pe birou, sa folosesti prescurtari de text in email, sa juri sau sa folosesti fraze nesabuite cand iti dai seama ca ai gresit ceva.

5. Izolarea de ceilalti angajati. Poate este tentant sa iesi doar cu persoanele de aceeasi varsta, dar incearca sa cunosti si angajati de alta varsta incluzand si persoanele de varsta mai inaintata. In general, colegii de lucru cu mai multa experienta sunt mai bine pregatiti, iti pot oferi sfaturi de cariera, tepot ajuta sa teconectezi cu un job in viitor si pot sa iti oferere recomandari potrivite.

6. Ignorarea feedback-ului. Daca manager-ul tau nu iti ofera suficient feedback, intreaba din proprie initiativa. Intreaba despre modul in care lucrezi si ce ai putea sa imbunatatesti. In acelasi timp, invata cum sa primesti un feedback. Feedback-ul critic sau negative poate fi unul foarte constructive sau corrective prin care poti sa inveti din greselile facute.

7. Nu omite sa multumesti persoanelor care te-au ajutat. Daca un colegisi face timp sa te invete ceva, asigura-te ca ii oferi un sincer multumesc. Oamenii care se simt apreciati vor fi mult mai deschisi sa te ajute din nou.

8. A ignora ceva atunci cand nu te intereseaza. Unul dintre beneficiile internshipului este ca poti absorbi multa informative despre modul in care functioneaza lucrurile in domeniul tau, chiar si din lucruri care nu sunt direct relationate cu munca prezenta. Asadar, acorda atentie lucrurilor din jurul tau chiar daca nu sunt relevante pentru munca ta.

9. Nu vorbi fara sa asculti inainte. Poate crezi ca ai o serie de raspunsuri, dar inainte de a oferi noi alternative de a face un lucru, afla cat mai multe informatii posibile despre cum functioneaza organizatia si de ce lucrurile sunt facute in felul in care sunt facute.

10. Nu rupe legatura odata ce ai terminat cu stagiul de internship. Odata ce te-ai intors la scoala sau la un alt loc de munca, asigura-te ca mentii contactul cu manager-ul si cu colegii de munca de la internship. Un email ocazional despre ce anume faci poate facilita pastrarea legaturii si construe relatii profesionale care pot sa te ajute in viitor.

Rebeka Rotter

PSIHOSELECT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =